6 tips voor een upgrade naar Windows 10

Over 4 weken is het zover. Dan komt de officiële versie van Windows 10 gratis beschikbaar. Voor aan de installatie te beginnen wel even letten op een paar aandachtspunten om grote ergernis te voorkomen. Dat kan nu al.

Microsoft belooft dat elke pc die op Windows 8.1 draait, ook gebruik kan maken van Windows 10. Bestanden en instellingen gaan één op één over zonder verlies. Maar dat betekent niet dat ook alle randapparatuur en software direct weer werkt.

1. Controleer of de pc aan de minimum-vereisten voldoet

De processor moet een kloksnelheid hebben van minimaal 1 GHz met ondersteuning voor PAE, NX en SSE2. PAE biedt 32-bits processors de mogelijkheid om meer dan 4 GB aan fysiek geheugen te gebruiken onder versies van Windows die daartoe in staat zijn en is een vereiste voor NX. NX helpt de pc te beschermen tegen schadelijke software en SSE2 is een instructieset voor apps van derden en stuurprogramma’s. Zonder deze drie is de installatie niet mogelijk. Draait er al Windows 8.1 dan is aan deze voorwaarden voldaan.

Het werkgeheugen moet groter zijn dan 1Gbyte voor een 32-bits versie en 2 Gbyte voor een 64-bits versie van Windows 10. De ervaring leert dat dubbel zoveel geheugen in de praktijk prettiger werkt.

Verder is minimaal 16 Gbyte vrije ruimte op de harde schijf nodig voor de 32-bitsversie en 20 Gbyte voor de 64-bitsversie.

De pc moet een grafische kaart hebben die Microsoft DirectX 9 met WDDM-stuurprogramma ondersteunt.

Controleer ook bij de producenten van de grafische en de geluidskaart of er drivers beschikbaar zijn voor Windows 10 en doe dat ook voor alle aangesloten apparatuur zoals printers, scanners, webcams en muisvervangers. Download deze en houd ze bij de hand.

Wie van Windows 7 af migreert moet er voor zorgen dat de Service Pack 1 van dit besturingssysteem is geïnstalleerd. Wie nog Windows 8 gebruikt, moet eerst upgraden naar Windows 8.1.

Microsoft biedt een upgrade-assistent aan voor de overgang naar Windows 8.1. Wie nu Windows 7 of 8.1 gebruikt, heeft waarschijnlijk al het icoontje van de Windows Reservation app ontdekt, rechts onderin het scherm op de taakbalk. Daarin biedt Microsoft een test aan of de hard- en software geschikt is voor de upgrade. Het is nog onduidelijk of Microsoft dit gereedschap net als de Windows 8.1 Upgrade Assistant als standalone toepassing beschikbaar maakt.

2. Ruim de harde schijf op

Verwijder alle software die nooit wordt gebruikt met de optie Software in het Configuratie-scherm van Windows. Verwijder ook bestanden die niet meer nodig zijn en leeg de map tijdelijke bestanden en de prullenbak. Controleer of de harde schijf goed gedefragmenteerd is. Doorgaans is dat wel het geval in Windows 8.1 en Windows 7 omdat defragmentatie in de achtergrond standaard aan staat.

3. Creëer een fall-back scenario

Maak een backup van het volledige systeem en zorg dat de recovery-bestanden van het oude besturingssysteem onder handbereik zijn. Test of de backup goed is verlopen door een aantal bestanden terug te zetten. De ingebouwde backup-routine van Windows werkt doorgaans goed en backups zijn makkelijk weg te schrijven op een externe harde schijf. Verschillende clouddienstleveranciers bieden ook mogelijkheden om een volledige backup uit te voeren.

4. Controleer de software die op de pc staat op compatibiliteit

De hardware mag dan wel in staat zijn tot een upgrade naar Windows 10, voor de software is dat niet gegarandeerd. Controleer bij de producent of de betreffende versie die staat geïnstalleerd, ook blijft functioneren onder Windows 10. Doe indien nodig een upgrade van die software naar de meest recente versie.
Zorg verder dat alle productregistratiecodes van de software, ook van de oude Windows-versie, in de buurt liggen.

5. Bespaar geld door uiterlijk in juli 2016 de upgrade uit te voeren

Microsoft biedt de upgrade naar Windows 10 gratis aan voor wie nu gebruik maakt van Windows 7 of Windows 8.1. Dat aanbod geldt echter maar voor een jaar.

6. Laat je ondersteunen door de professional

Overstappen naar een nieuw operatingssysteem is altijd een beetje avontuur en een goede voorbereiding is een absolute must. Staan er in punten 1 tot 5 bepaalde zaken waar je niet zeker van bent en je gegevens en programma’s zijn belangrijk voor jouw dan kan je onze hulp in roepen. of wel supporteren we je op afstand* of wel breng je je pc binnen en wij doen het nodige voor jouw.

*support op afstand is in regie uurtarief 64 euro excl btw – installatie in ons atelier inclusief het maken van veiligheidskopie gebeurt tegen een forfait van 64 euro excl btw.
source: automatiseringsgids

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: