Voor- en nadelen van Chromebooks in het onderwijs

4 jaar geleden werden de eerste Chromebooks gelanceerd als alternatief voor de pc, notebook en tablets in het onderwijs. Vandaag zijn ze al goed ingeburgerd in Amerikaanse scholen en Europa lijkt te volgen. En ook in het Belgisch onderwijs vinden ze stilaan hun weg, maar wat zijn hun voor- en nadelen nu precies?

Een Chromebook is goedkope, onderhoudsarme en snelle computer  met een eigen besturingssysteem, Specifiek ontwikkeld voor het onderwijs in samenwerking met Google.

Wat maakt een Chromebook anders dan een standaard pc, notebook of tablet en waar zit de voordelen en heeft het ook nadelen?

Webbased laptop

Een Chromebook is een volledig webbased laptop. Dat is dan ook de kracht van zijn snelheid.  Het voor Chromebooks ontwikkelde besturingssysteem Chrome OS is namelijk erg licht, het opstarten van het toestel gebeurt dan ook in enkele seconden. Het enige programma dat buiten het OS draait, is de internetbrowser Chrome. Alle andere software loopt via internet en werk je voortdurend in de cloud en niet via de harde schijf.

Wat als je geen goede verbinding met het internet hebt?

Dit is het grootste nadeel: zonder een goed werkende wifi- en internetverbinding heb je niets aan een Chromebook. Google garandeert dat zijn services zo goed als altijd beschikbaar zijn. Maar je eigen WIFI netwerkverbindingen en de connectiviteit naar het van de school naar het internet dienen natuurlijk betrouwbaar en van goede kwaliteit te zijn. De apps maken voor tijdelijke data wel steeds meer gebruik van het cache-geheugen van de Chromebook, zodat uitval van het netwerk niet meteen de hele boel platlegt. Toch blijft het een computer die grotendeels afhankelijk is van internet en een  upgrade van uw wifi-netwerk binnen de school is dikwijls noodzakelijk.

Apps for Education

Chromebooks maken gebruik van Google for Education: een breed scala aan (gratis) apps gericht op het onderwijs en onbeperkte ruimte in de cloud voor leraren en leerlingen. Binnen de vaak onder vuur liggende privacyvoorwaarden van het bedrijf is voor Google for Education een uitzondering gemaakt: eigendom van de data berust bij de gebruiker, gegevens worden niet gescand voor commerciële doeleinden en de apps en toepassingen zijn advertentievrij. Uitgangspunt van alle Chromebooks is dat je met deze apps gemakkelijk een leeromgeving op kunt zetten en via de browser de digitale leermiddelen van de educatieve uitgeverijen kunt gebruiken. Google heeft een missie (alle informatie ter wereld organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar maken) maar ook een belang: het stelt Google for Education gratis beschikbaar omdat het bedrijf hoopt dat jonge gebruikers in hun latere leven producten van Google blijven gebruiken. En er dan wél voor gaan betalen

Google Classroom

Een van de Google Apps for Education is Classroom. In deze app kunnen leerlingen zien wat en wanneer ze aan opdrachten in moeten leveren. Leraren zien juist in realtime wie de opdrachten al heeft ingeleverd en kunnen direct feedback geven. Binnen Google Docs kunnen leerlingen gelijktijdig in hetzelfde document werken, terwijl de leraar meekijkt (en kan bijsturen). Nog een voordeel is dat leerlingen tijdens het maken van het huiswerk via Hangouts de hulp van klasgenoten of de leraar in kunnen roepen.

Voordelen van Chromebooks

 • Voordelig in aanschaf
 • Snel
 • Lichtgewicht
 • Automatisch up-to-date, praktisch geen onderhoud nodig
 • Ingebouwde virus- en spambeveiliging via Google
 • Gratis gebruik van onder andere Google Docs, Drive, Sheets, Slides, Forms, Sites, Gmail
 • Onbeperkte opslag in de cloud
 • Via HDMI-kabel of Chromecast aan te sluiten op een digibord
 • Lange accuduur

Nadelen van Chromebooks

 • Alles is webbased, je kunt zelf geen programma’s installeren
 • Windows of iOS-programma’s kun je alleen gebruiken indien er een webbased-versie van is (Photoshop is bijvoorbeeld niet mogelijk)
 • Wifi-netwerk moet betrouwbaar zijn en grote datahoeveelheden aan kunnen
 • Meeste modellen geen touchscreen
 • Ondersteunt geen Silverlight of Flash

Wens je meer advies/informatie over Chromebooks voor uw school:

Contacteer ons vrijblijvend: onderwijs@interlight.be of 011/349290

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: