6 tips om schade door Cryptolockers te vermijden

Vermijdt schade door ransomware cryptolocker virussen

mailCryptolocker virussen richten veel meer schade aan dan je denkt. Dagelijks worden bedrijven, overheidsinstellingen en non-profit organisaties in de Kempen slachtoffer van zulke virussen met veelal verlies van waardevolle data tot gevolg.

Cryptolocker virussen dringen meestal binnen via bijlages van nep e-mails die zeer realistisch zijn en zich vaak vermommen als aanmaningen, orderbevestigingen of facturen van gekende bedrijven nationaal of zelfs uit je buurt. Eens geactiveerd beginnen ze uw gegevens op lokale computer en servers te encrypteren. Als dit gebeurt is chanteren criminelen u om tegen betaling de encryptie sleutel vrij te gegeven. Zonder deze sleutel is uw data niet meer bruikbaar. Het spreekt voor zich dat het betalen van chantage geld aan criminelen nooit een garantie is voor het terug krijgen van uw data.

6 eenvoudige tips om schade te vermijden

Tip 1: Maak u medewerkers bewust van het gevaar !

Maak u medewerkers attent op het bestaan van deze mails en ingeval dat een mail verdacht lijkt, bedrijven waar je geen zaken mee doet of mails die voor andere personen bestemd zijn nooit te openen. Ingeval van twijfel altijd de IT verantwoordelijke of externe IT partner verwittigen. Maak ze ook attent op het feit dat ze er voor moeten zorgen dat gegevens en belangrijke software ten alle tijden geback-upt moeten zijn, ook als deze lokaal op hun computer of laptop staan.

Tip 2: Ben niet kwistig in het verspreiden van je zakelijke mailadressen

Vraag aan je medewerkers om de bedrijfseigen mailadressen niet te gebruiken voor enquêtes, aanloggen op sites voor persoonlijk gebruik, internet aanbiedingen, enz … Een goede gewoonte is om hiervoor een alternatief e-mailadres(Google, Hotmail, ..) aan te maken dat alleen voor dit soort zaken gebruikt wordt. Hoe meer je mail adres in dit soort databases voorkomt hoe meer spam dat je zal ontvangen en dit groeit exponentieel.

Tip 3: Een up-to-date Antivirus software en OS op elke computer

Het lijkt de evidentie zelf maar toch stellen we nog dagelijks vast dat een up-to-date antivirus ontbreekt, ondanks dat gebruikers denken dat ze op dit vlak veilig zijn. Dikwijls komt het door dat de antivirus of het operating systeem zoals bv Windows XP niet meer ondersteund wordt. Een Windows XP met mailgebruik is dikwijls een bedreiging voor al u centrale gegevens en programmatuur. Daarom is het vandaag beter om over te stappen naar een managed security oplossing zoals deze van Trend Micro waar de IT partner permanent de status van alle pc’s kan monitoren, net zoals de update status van uw OS.

Tip 4:  Firewall, Antispyware, malware en anti-spam oplossing 

Een up-to-date firewall mag zeker niet ontbreken op uw bedrijfsnetwerk. Het beschermt niet alleen uw gegevens tegen indringers van buiten af, maar zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat medewerkers veilig op stand kunnen werken, virussen, gevaarlijke websites en ongewenste mails geen toegang krijgen tot uw netwerk en dus preventief al een aantal acties ondernomen kunnen worden.  Applicatie firewalls (layer 7) zorgen er dan ook nog eens voor dat u binnen het gebruik van gevaarlijke of niet bedrijfsgerelateerde internet toepassingen kan beperken of volledig uitsluiten. Zo voorkomt u dat de aanwezige internetcapaciteit optimaal kan gebruikt worden voor uw bedrijfstoepassingen mail, e-commerce, cloud toepassingen en/of  VoIP.

Tip 5:  Backups zijn de enige volledige bescherming tegen schade van cryptolockers

Bovenstaande tips beperken de kans op schade door cryptolocker virussen tot een minimum, echter helemaal het risico uitsluiten is onmogelijk. Daarom dienen alle belangrijke gegevens en programmatuur optimaal en zeer regelmatig beschermt te worden door het maken van reservekopieën. En niet alleen van de server, maar van alle computers en/of laptops waar gegevens en/of belangrijke software opstaat. Niet alle gebruikte back-up oplossingen beschermen optimaal tegen de bedreiging van het cryptolocker virus.Zo bestaat de kans dat een back-up die op usb schijf gemaakt wordt ook onbruikbaar gemaakt wordt door het virus. Om dit tegen te gaan dien je op geregelde basis de schijf te wisselen.Het meest veilige is dat al deze backup’s extern bewaard worden en daartoe lenen zich de PerfICTsave oplossingen het best voor. Afhankelijk van de gekozen oplossing worden backup’s lokaal en in een datacenter geplaatst of alleen in het datacenter.

Tip 6:  Cloud gebaseerde diensten kunnen risico’s beperken 

Cloud gebaseerde diensten zoals office 365 of online werkplekken of servers worden aanboden inclusief uitgebreide beveiligen op het vlak van antispam, spyware, firewall, enz… Tevens worden automatisch back-ups gemaakt van al uw data en programmatuur. Afhankelijk van de aard van bedrijf of organisatie zijn sommige cloud gebaseerde diensten meer of minder interessant, maar de extra beveiliging is altijd inclusief.

Vraag meer informatie of een gratis beveiligingsaudit

Businesscenter Interlight – Lutlommel 164 -3920 Lommel – info@interlight.be – 011 349295

Dell-Sonicwall-newlogo-trend-microperfictsave270

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: