Nog veel werk om cyberinbraken te voorkomen

Identity theft in word tag cloud

Er is nog veel werk te doen op het gebied van samenwerken en het delen van verantwoordelijkheden om cyberinbraken te voorkomen. Voor organisaties België zijn dit noodzakelijke acties om aanzienlijke boetes en reputatieschade te voorkomen.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Palo Alto Networks. De belangrijkste uitkomst uit het Europese onderzoek is dat een groot deel van de verantwoordelijkheid volledig op de schouders van de IT-afdeling rust. Bijna de helft (46%) van de managers vindt dat de IT medewerkers de uiteindelijke verantwoordelijkheid hebben voor het beschermen van een organisatie tegen cybersecurityrisico’s. Een aanzienlijk deel (57%) van de IT-ers is het hier mee eens, zij vinden dat zij de volledige zeggenschap hebben over de veiligheid van het bedrijf.

General Data Protection Regulation

De bevindingen komen naar voren tegen de achtergrond van het akkoord van de Europese Unie over de General Data Protection Regulation (GDPR), die bedrijven in de loop van 2016 verplicht om te voldoen aan geavanceerde cybersecurity-vereisten. Met de bedoeling bedrijven te helpen om het risico van breaches te verkleinen en boetes tot 20 miljoen euro (of 2 tot 4% van de totale wereldwijde jaarlijkse omzet) te voorkomen. De regelgeving wijst ook verantwoordelijkheid toe aan iedereen die toegang heeft tot data in het geval van een breach; van de klantenservice tot de IT-afdeling en bestuurders.

De uitkomst van het onderzoek suggereert dat de discussie over bij wie de verantwoordelijkheid ligt, voort zou kunnen komen uit een gebrek aan kennis over cybersecurity onder zaakvoerders en bestuurders. Wanneer dit hen rechtstreeks werd gevraagd, gaf meer dan 1 op de 10 (13%) van de respondenten op directieniveau aan dat ze “enigszins” weten wat een online veiligheidsrisico voor een bedrijf inhoudt en dat ze “nog steeds Google moeten gebruiken om het te kunnen begrijpen.” De meerderheid van de respondenten toont een groeiend besef van de cyberrisico’s waar bedrijven mee te maken hebben. Eén op de tien medewerkers gelooft echter niet dat hun bestuurders relevante of nauwkeurige kennis hebben over huidige cybersecuritykwesties om zo effectief te voorkomen dat cyberaanvallen de computeromgeving in hun organisatie in gevaar brengt.

Verantwoordelijkheid ligt bij iedereen

“De nieuwe EU-regelgeving vereist dat bedrijven hun maatregelen op het gebied van cybersecurity opvoeren. Afhankelijk van de wijze waarop bedrijven kiezen om de kwestie te benaderen, is dit een kans of een risico. Het is uiteindelijk van essentieel belang dat managers erkennen dat, als het om cybersecurity gaat, de verantwoordelijkheid bij iedereen ligt. Het is niet langer een ver-van-je-bed-show maar de dagelijkse praktijk die in ieder niveau van de organisatiestructuur moet doordringen”, zegt Greg Day, Vice-President en Regional Chief Security Officer EMEA bij Palo Alto Networks.

Daarom raden we bedrijven en  organisaties aan om de volgende stappen te nemen om hun computeromgevingen te beveiligen tegen cyberaanvallen:

  1. Zet een cybersecuritystrategie op die gericht is op het voorkomen van cyberaanvallen in iedere fase van de aanval, waarbij rekening moet worden gehouden met de bewustwording en de verantwoordelijkheid van medewerkers.
  2. Gebruik geautomatiseerde en geavanceerde beveiligingstechnologie die niet alleen voldoet aan regelgeving, maar die medewerkers eveneens in staat stelt om efficiënt te werken met de tools die ze nodig hebben.
  3. Maak iedereen in het bedrijf bewust van de rol die zij spelen in het voorkomen van succesvolle cyberaanvallen op de organisatie
  4. Onderschat de impact van nonchalante, niet loyale en/of ontevreden werknemers niet op het risico van dataverlies en/of diefstal.
  5. schrijf uw cybersecuritystrategie uit, verdeel de taken en verantwoordelijkheden en bouw meetpunten in om de effectiviteit te checken.

U heeft vragen betreffende het opzetten van een effectieve en betaalbare securitystrategie contacteer ons vrijblijvend  info@interlight.be of 011349294

Dell-Sonicwall-new    INTERLIGHT Business Center          AIGLOGO

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: