BSA viseert kmo’s met risicoprofiel

Bent u een kmo actief in de bouw, transport, productie of een van de andere sectoren die de BSA (Belgium Software Alliance) catalogeerde als sector met een verhoogd risicoprofiel op gebruik van illegale software licenties, dan is de kans groot dat u  reeds een brief van de BSA mocht of gaat ontvangen.

De risico sectoren zijn gedefinieerd aan de hand van steekproeven en waaruit zou blijken dat in deze sectoren nog steeds illegale software gebruikt wordt.

BSA ziet het vooral als een wake-up call voor zelfcontrole op uw licentiebeleid

Moet u zich zorgen maken als U  deze brief ontvangen heb? Heel waarschijnlijk behoort u tot de meerderheid van bedrijven waar gebruik van illegale software geen onderdeel is van het bedrijfsbeleid en dan moet u zich zeker geen zorgen maken als u enkele voorzorgen neemt.

  • Zorg dat u een centrale administratie heeft van alle licenties
  • Maak een inventaris per gebruiker /toestel van gebruikte software en match dit met de aanwezig licenties. Zo spoort u de software op die zonder u medeweten geïnstalleerd is en/of vermenigvuldigd
  • Ingeval dat u niet over genoeg licenties beschikt, verwijder de overtollige software of stel u in orde door bijkomende licenties aan te schaffen.
  • Kijk of je ook voldoende achterliggende licenties hebt zoals bijvoorbeeld  user call’s bij file, remote desktop- en mail servers
  • Niet vertrouwd met licenties, vraag advies en ondersteuning bij u IT partner

Wat in geval BSA zich toch aanmeld voor een controle op uw bedrijf:

  • Zonder gerechtelijk bevel, weigert u best de toegang het gaat om een gewone prive organisatie zonder bevoegdheid.
  • Indien het gaat om een gerechtelijk verzoek, dan raadpleegt best onmiddellijk uw of een gespecialiseerd advocaat om u te laten bijstaan. En zo de economische schade en eventuele claims aan licenties en boetes te beperken.

 

 

 

One comment

  1. De zoveelste provocatie en privacy inbreuk. Zorg dat je nooit inlogt met de ID-sleutel die men je toestuurt. Je verleent daarbij ook ‘toestemming’. Toestemming aan een derde tot het scannen van je PC en mogelijk zelfs je ganse netwerkomgeving. Maak hen duidelijk dat je geen enkele administratie duldt door hen omtrent jouw of jouw bedrijf met betrekking tot de geldende privacy wetgeving. M.a.w. zij mogen geen data bijhouden met gegevens over jou of jouw bedrijf. Waarom ben je een risicopatiënt ? Je bent onder geen enkel beding verplicht om je software te registreren op de website van je leverancier. Zelfs al staat er geen enkele licentie op naam van jouw profiel heb je nog steeds geen risicoprofiel. Stuur hen een aangetekend schrijven om hen aan te zetten, dat ze alle gegevens over jou of jouw bedrijf vernietigen. Het is aan hen om te bewijzen dat je illegale software hebt. In dit land ben je onschuldig tot het tegengestelde is bewezen. Indien zij niet kunnen aantonen dat je gebruikte software is geactiveerd met behulp van illegale sleutels of gestolen sleutel van een echte klant, dien je vrijuit te gaan. Wat de huiszoeking betreft: geen enkel parket gaat zomaar gratuit een huiszoeking uitschrijven. Er moeten ernstige vermoedens of klachten zijn. En verder, gebruik enkel officiële software om alle ellende uit de weg te gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: